Nielemisvaikeudet

Nielemisvaikeudet voivat johtua lihaksien tai keskushermoston toimintahäiriöstä tai psykologisista syistä, joskus myös nielun tai ruokatorven fyysisestä ahtautumisesta. Vaivan syy on aina hyvä selvittää.

Nielemisvaikeudet ovat ennen kaikkea vanhojen ihmisten vaiva, mutta niitä voi esiintyä kaikenikäisillä. Mahdollisia syitä ovat esimerkiksi kasvaimet, kiinnikkeet ja muut ruokatorvea tai nielua ahtauttavat tekijät, autoimmuunisairaudet ja keskushermoston toimintahäiriöt.

Koska takana voi olla vakavakin sairaus, nielemisvaikeuksien syy pitäisi aina tutkia. Etenkin vanhuksilla riskinä on aliravitsemus, nestehukka ja jopa tukehtuminen Nielemishäiriöt lisäävät myös riskiä sairastua ns. aspiraatiokeuhkokuumeeseen, jos ruokaa päätyy henkitorveen.

Nielemisvaikeuksien tyypit

Nielemisvaikeuksia on erityyppisiä, joista useita voi esiintyä samanaikaisesti:

  • nielemisen pelko (fagofobia) ja nielemishaluttomuus
  • vaikeudet nielemisen aloittamisessa
  • palan tunne kurkussa (globus pharyngeus)
  • nielemiskivut (odynofagia)
  • ruoan juuttuminen kurkkuun
  • nielun tukkeutuminen kokonaan (afagia).

Nielemisvaikeudet voidaan luokitella myös sen mukaan, missä ongelma sijaitsee: suussa, nielussa vai ruokatorvessa. Ne voivat koskea joko ainoastaan kiinteää ruokaa tai myös nesteitä.

Kolmas tapa jaotella nielemishäiriöitä on aiheuttajan mukaan. Mekaaninen dysfagia tarkoittaa, että nielussa tai ruokatorvessa on fyysinen este. Toiminnallisessa dysfagiassa nielemiseen tarvittavat lihakset eivät toimi normaalisti.

Nielun ja ruokatorven ahtaumat

Refluksitaudissa ruokatorveen nouseva vatsahappo voi johtaa ruokatorven tulehdukseen eli esofagiittiin. Tulehdus voi olla myös viruksen, bakteerin, sienen tai joidenkin immuunijärjestelmän sairauksien
aiheuttama. Samat tulehdukselliset tekijät voivat ahtauttaa myös nielua.

Nielussa ja ruokatorvessa esiintyy joskus myös renkaita, kiinnikkeitä ja limakalvopoimuja. Ne voivat olla synnynnäisiä tai seurausta tulehduksista, leikkauksista, sädehoidosta tai kemikaalien tai ruokatorveen juuttuneiden tablettien aiheuttamista vaurioista. Toisinaan syynä voi olla paremmin suolistosairautena tunnettu Crohnin tauti.

Paikallinen lihasjännitys

Akalasia on harvinainen sairaus, jossa ruokatorven alasulkija ei rentoudu nieltäessä tavalliseen tapaan. Tämä aiheuttaa nielemisvaikeuksia ja voi johtaa ruokatorven laajentumiseen sekä ruoan päätymiseen keuhkoihin. Akalasiassa nesteiden nieleminen on poikkeuksellisesti usein hankalampaa kuin kiinteän ruoan.

Palan tunne kurkussa voi joskus johtua kurkunpään lihasjännityksestä. Myofaskiaaliset triggerpisteet ovat yliarkoja pisteitä lihaksissa, jotka jäykistävät lihaksia ja voivat vaikeuttaa nielemistä. Voimakas hieronta usein laukaisee tällaisen lihasjännityksen.

Muut paikalliset syyt

Yleinen syy nielemisvaikeuksiin on heikentynyt syljeneritys, joka voi johtua tietyistä autoimmuunisairauksista kuten Sjögrenin syndrooma, joistain lääkkeistä (kuten osa masennuslääkkeistä) tai esimerkiksi pään ja kaulan alueelle annetusta sädehoidosta.

Ruokatorven syöpä voi joskus olla nielemishäiriöiden syynä. Muutkin syövät kuten imusolmukesyöpä, keuhkosyöpä, kilpirauhasen syöpä sekä hyvänlaatuiset kasvaimet voivat aiheuttaa mekaanisen esteen
nielemiselle.

Hermostoperäiset syyt

Alzheimerin tauti ja muut dementiat voivat aiheuttaa nielemisvaikeuksia, samoin muun keskushermoston sairaudet ja vauriot, kuten aivoverenkiertohäiriöt, MS-tauti ja Parkinsonin tauti. Aivohalvauksen
jälkeen nielemisvaikeudet ovat hyvin yleisiä.

Joskus nielemisvaikeuksien takana on lihassairaus tai motoneuronisairaus kuten ALS-tauti. Nielemislihasten toimintaa voivat haitata myös hermovauriot, joita voivat aiheuttaa esimerkiksi aivokalvontulehdus, diabetes ja
autoimmuunisairaudet. Tietyt lääkkeet kuten lihasrelaksantit voivat aiheuttaa nielemislihasten liiallista rentoutumista tai muita toimintahäiriöitä.

Psyykkiset tekijät voivat aiheuttaa nielemisen pelkoa tai palan tunnetta kurkussa.

Nielemisvaikeuksien diagnoosi

Lääkäri voi usein tehdä alustavan diagnoosin pelkästään potilaan oireiden, tiedossa olevien sairauksien sekä muiden taustatietojen perusteella. Nielemisvaikeuksien sijainnin ja tyypin lisäksi tärkeä tieto on esimerkiksi se, miten potilaan asento vaikuttaa nielemiseen.

Muut mahdolliset oireet antavat nekin viitteitä vaivan syistä. Oireiden paheneminen ajan myötä, kipu nieltäessä, vinkuva hengitys ja painon suhteeton putoaminen ovat huonoja merkkejä, sillä ne viittaavat usein syöpään. Myös esimerkiksi iho- tai keuhkomuutokset voivat kertoa nielemishäiriöiden takana olevasta sairaudesta.

Tarkempiin tutkimuksiin voi kuulua esimerkiksi ruokatorven ja vatsalaukun tähystys sekä ruokatorven varjoainetutkimus.

Nielemisvaikeuksien hoito

Fysioterapiasta ja kuntoutuksesta voi olla apua nielemisvaikeuksiin. Myös puheterapeutit osaavat monesti auttaa. Taustalla olevan mahdollisen perussairauden hoitaminen saattaa helpottaa myös nielemistä.

Akalasiaan käytetään hoitona sydänlääkkeinä tunnetumpia nitroja ja kalsiumsalpaajia. Sitä voidaan hoitaa myös leikkauksella sekä mahaportin laajennuksella. Toimenpide on melko helppo, mutta joudutaan usein uusimaan.

Ruokatorven kiinnikkeisiin tai muunlaisiin ahtaumiin voi puolestaan auttaa ruokatorven laajennus. Tämä toimenpide on samankaltainen kuin mahaportin laajennus. Molemmissa laajennus tapahtuu täytettävän “ilmapallon” avulla samaan tapaan kuin sepelvaltimoiden pallolaajennuksessa.

Vaihtoehtoiset hoitomuodot

Akupunktio on joissakin pienissä tutkimuksissa helpottanut nielemisvaikeuksia, erityisesti aivohalvauksen tai sädehoidon jälkeisissä tapauksissa.

Neuromuskulaarinen sähköinen stimulaatio (NMES) on lihaksia kuntouttava hoitomuoto, jolla on saatu hyviä tuloksia varsinkin aivohalvauksesta johtuvien nielemishäiriöiden hoidossa.

Syömisen helpottaminen

Ruoan pilkkominen pieneksi ja oikea asento helpottavat nielemistä. Soseutetut ruoat sekä toisaalta nielemisvaikeuspotilaille tarkoitetut nesteitä paksuntavat valmisteet saattavat olla avuksi. Tabletteja nieltäessä on syytä olla varovainen, sillä monet lääkkeet ja lisäravinteet voivat aiheuttaa voimakasta paikallista ärsytystä.

Riittävän ravitsemuksen ja nesteen saannin varmistaminen on tärkeää. Ruoan helpon nieltävyyden lisäksi etenkin vanhuksilla on olennaista, että se sisältää riittävästi kaloreita. Usein kannattaa pyytää apua
ravitsemusterapeutilta.

Joskus nielemiseen liittyy niin vaikeita ongelmia, että ruokintaletkun asentaminen voi olla paras vaihtoehto.

Lisätietoja

Dysphagia: eMedicine Physical Medicine and Rehabilitation

Jätä vastaus

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>